Ana içeriğe atla

ECRİ MİSİL TALEBİ

1. Hukuk Dairesi         2015/13122 E.  ,  2015/15324 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

Taraflar arasında görülen ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece davanın, kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı vekili ve katılma yoluyla davacılar vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ... raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

-KARAR-

Dava, ecrimisil isteğine ilişkindir.
Davacılar, 941 ada 164 parsel sayılı taşınmazdaki çok katlı otoparkın 5,6,7,8,9,10 ve 12 no'lu bağımsız bölümlerinde paydaş olduklarını, aynı zamanda inşaatın yüklenicisi olan davalı şirketin otoparkı tamamlayıp 2000 yılından itibaren işletmeye başladığını, elde ettiği kazançtan hissedarlara ödeme yapmadığını, davalı şirketin de paydaş olduğu otoparkın 01.05.2001 tarihinde davalı tarafa kiralandığını, daha sonra kira sözleşmesini fesheden davalının otoparkı aynen kullanmaya devam ettiğini ve yan kuruluşlarına kiraya vermek suretiyle gelir elde ettiğini, taşınmazla ilgili ortaklığın giderilmesi davasının devam ettiğini, daha önce de aynı şirket aleyhine açılan ecrimisil davalarının kabul edildiğini ileri sürerek 01.05.2006 tarihinden itibaren dava tarihi olan 19.04.2011 tarihine kadar geçen süre için ecrimisil istemişlerdir.
Davalı, Şişli Belediye Başkanlığı ile akdedilen 13.06.1996 tarihli kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca üstlendiği inşaatın otopark kısmını inşa ederek 01.05.2001-01.05.2006 tarihleri arasında kiracı sıfatıyla şirket tarafından çalıştırıldığını, kira akdinin sonuna gelindiğinde sözleşme uzatılmayarak diğer paydaşlara ait otopark katlarının boşaltıldığını, ancak tam mülkiyeti kendisine ait bulunan üç katın dava dışı şirkete kiraya verildiğini, kiracının davacılara ait yeri kullanmadığını, taleplerin fahiş olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, belirlenen ecrimisilden %30 belediye payı düşürülmek suretiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden; dava konusu 941 ada 164 parsele ilişkin olarak davalı müteahhit şirket ile dava dışı Şişli Belediyesi arasında 13.06.1996 tarihinde noterde gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapıldığı, sözleşme gereğince taşınmaza inşaa edilecek 13 katlı binanın 8,5 katının otopark olarak yapılacağının kararlaştırıldığı, yine sözleşmenin 13.maddesinin b bendinde; "inşaatın bitiminden sonra tüm otopark 5 yıl müddetle MÜTEAHHİT tarafından işletileceği" c bendi ile de; “ ARSA MALİKİ'ne ait otopark katları MÜTEAHHİT firma adına işletmeye verildiği tarihteki geçerli tarifeye göre full araç sayısı gelirinin %30 luk payı belediye'ye aylık olarak ödeneceği” hususunun karar altına alındığı, ancak ana taşınmaz üzerine sözleşmede belirtilen binanın sadece otopark kısmının yapıldığı ve kat irtifakının kurulduğu, davacıların 5,6,7,8,9,10 ve 12 numaralı bağımsız bölümlerde pay sahibi olup, davacılardan ... ...'ın 25.04.2011 tarihinde bağımsız bölümlerdeki tüm payını davalı şirkete satarak devrettiği, taraflar arasında taşınmazın 01.05.2001 – 01.05.2006 tarihleri arasındaki dönem için davalı şirket tarafından kiralanmak suretiyle tasarruf edileceği kira bedelinden de davacılara pay verileceği hususunda anlaşıldığı, ancak 01.05.2006 tarihi itibariyle kira bedelinin fahiş olduğu gerekçesi ile sözleşmenin sona erdirildiği, sözleşme sona erdiği halde davalı şirketin otoparkı kiraya vermek suretiyle tasarrufunu sürdürdüğü, kiracı şirketin ise otoparkın giriş ve çıkışına bariyer kurmak suretiyle davacılarının kullanımını engellediği anlaşılmaktadır.
Bu durumda ecrimisil davasının kabul edilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur. Davalı şirket vekilinin temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
Katılma yoluyla kararı temyiz eden davacı vekilinin temyiz itirazlarına gelince; mahkemece, Şişli Belediyesi ile davalı şirket arasında 13.06.1996 tarihinde yapılan sözleşmenin 13. maddesine dayanılarak belirlenen ecrimisilden %30 indirim yapılsa da bunun doğru olduğu söylenemez. Şöyle ki, sözleşmedeki bu madde inşaatın bitiminden sonraki 5 yıllık süre için geçerli olup, inşaat 01.05.2001 tarihinde işletilmeye başlandığına göre bu süre 01.05.2006 tarihinde bitmiştir. Sözleşmedeki bu maddenin daha sonraki dönemler için uygulanamayacağı açıktır.
Hâl böyle olunca, bilirkişilerce belirlenen ecrimisile hükmedilmesi gerekirken hükmü kalmayan sözleşme maddesi gözetilerek % 30 indirim yapılmak suretiyle ecrimisilin karar altında alınması doğru değildir.
Davacılar vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerindedir. Kabulü ile, hükmün açıklanan nedenlerden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK'un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 30.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Katkı Payı Alacağı ve Katılma Alacağı

8. Hukuk Dairesi         2014/20399 E.  ,  2016/2153 K. "İçtihat Metni" MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi DAVA TÜRÜ : Katkı Payı Alacağı ve Katılma Alacağı ... ile ... aralarındaki katkı payı alacağı ve katılma alacağı davasının reddine dair ... 5. Aile Mahkemesi'nden verilen ... gün ve ... sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü: K A R A R Davacı ... vekili, evlilik birliği içerisinde edinilen dava dilekçesinde belirtmiş olduğu davalı adına kayıtlı iki adet taşınmaz ve kira gelirleri yönünden alacak ile müşterek çocukları adına yurtdışından ödenen bakım paralarının davalıdan tahsilini talep etmiştir. Davalı ... vekili, taşınmazlar yönünden davacının katkısının bulunmadığını, 2005 yılından beri bakım parası almadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur. Mahkemece, çocuk b akım parası için dava değeri belirtilmediği ve yatırılmış bir harç bulunmadığı, dava konusu t

BOŞANMA DAVASI NE ZAMAN KESİNLEŞİR

YORUM SINIRI DOLDUĞUNDAN ÖRNEK KARAR İSTEKLERİNİZİ VE SORULARINIZI FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENEREK VE PAYLAŞARAK MESAJ YOLU İLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ... ekarar Boşanma sonrasında (ilk derece mah karar verdikten sonra )aslında hukukken boşanmış sayılmazsınız.Boşanma kararınızın kesinleşmesi gerekir.Peki boşanma ne zaman kesinleşir?kararın taraflara tebliginden itibaren 15 gün içinde temyiz edilmezse karar kesinleşir.15 gün sonra sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan mahkeme boşanma kararını nüfus müdürlügüne bildirerek böylece nüfusa işlenmesi sağlanır.Bu işlem takribi 3 hafta sürer.Boşanan kadın boşanma kararından(kesinleşme) itibaren 300 gün içinde yediden evlenemez.Fakat hamile olmadıgını ispatlar yada dogum gerçekleşirse süre kalkar. konu ile ilgili diger makaleler için tıklayınız. Makale içerik bilgileri:boşanma sonrası, boşanma sonrası evlilik, boşanma sonrası evlilik(iddet) süresi

Tedbir Nafakasının Miktarı

Tedbir Nafakasına Ne Kadar Hükmedileceğine Dair Yargıtay Kararı 3. Hukuk Dairesi         2015/18941 E.  ,  2016/2827 K. "İçtihat Metni" MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ Taraflar arasındaki yardım  nafakası  davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü: Y A R G I T A Y K A R A R I Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı tarafın sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, davacı S.. reşit olup, eğitim masrafları nedeniyle nafaka talebinde bulunmuş olup; mahiyeti itibariyle (TMK. nun 328\2 ve 364/1 mad.) istenilen nafaka yardım  nafakası  niteliğindedir. Mahkemece, yanılgılı nitelendirme sonucu " tedbir   nafakası " olarak hüküm oluşturul