Ana içeriğe atla

iş kanunu madde 8

İŞ SÖZLEŞMESİ, TÜRLERİ VE FESHİ

TANIM VE ŞEKİL

Madde 8 - İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir.

Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.

Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.

4857 İŞ KANUNU MADDE 8

Yorumlar

  1. 14.03.1963 doğumlu 20.03.1986 işe giriş tarihim.20.03.1986 tarihinden 01.01.1999 tarihine kadar mevsimlik işçi olarak çalıştım 1999-2009 yılları arasında kadrolu olarak devam ettim 14.10.2009 tarihinde kıdem tazminatımı alıp işten ayrıldım.20.03.1986-01.01.1999 tarihleri arasında mevsimlik işçi çalışırken maaş harici hiç bir sosyal ve sendikal ödeme yapılmıyordu. Sigorta pirimim 29 günden ödeniyordu.20.03.1986 01.01.1999 tarihleri arasında imzalanan sözleşme
    iş bu sözleşme bir taraftan kurumu diğer taftan muvakkat işçi arasında borçlar yasası ve iş yasasının 8.maddesinde belirtilen hükümler dairesince imzalanacaktır.

    işçiye sadece iş yasasındaki borçlar yasasında belirtilen sosyal haklardan yararlanacak ancak toplu iş sözleşmesinin ve iş yasasının 8.maddesinde belirtilen haklardan faydalanmayacak.
    söleşmenin ilgili maddeleri bunlardır.1996 yılı sözleşmesi
    Bu sözleşme aylık olarak tehditle imzalatılıyordu.Yani ya sözleşme imzalyacan yada işi bırakıp gidecektik.Tehditle imzalatılan bu sözleşmenin borçlar yasası ve iş yasasının 8. maddesine göre çalışyorduk fakat iş belirsiz süreli işe dönüşmüş durumda.Ayrıca kadrolu işçyle aramızda ücret farkı vardı ve kadrolu işçinin aldığı sosyal ve sendikal hakların hiçbirini alamıyorduk.
    ssk ya verdiğm eksik prim ödeme dilekçeme verilen cevapda zaman aşımı devresine girdiği müdürlüğümüzce yapılacak işlem bulunmamaktadır.deniyor.20.03.1986.01.01.1999 yılları arasındaki maaş farkı ve sosyal haklar davasıda zaman aşımı devresine giriyor.Ayrıca yargıtay kararlarındada zaman aşımı devresine girdiği belirtiliyor.
    20.03.1986 01.01.1999 yılına kadar eksik ödenen ssk primleri için hizmet tespit davası açabilirmiyim
    20.03.1986 01.01.1999 yılına kadararada geçmiş yılların maaş farkları ,sosyal haklar,sendikal haklar konusunda dava açsam zaman aşımı sorunu karşıma çıkarmı

    Bilgi verirseniz memnun olurum

    YanıtlaSil
  2. Hizmet Tespit davası 5yıllık hakdüşürücü süreye tabidir. bu süre

    a-Sigortalı, sigortasız hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde dava açmalıdır.

    b-Sigortalı ölmüşse, hak sahiplerinin 5 yıllık hak düşürücü süresi sigortalının ölüm tarihinden başlar.


    Ücret, alacagıda ise 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

    umarım yardımcı olmuşumdur

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adım Mehmet 1986 Ankara doğumluyum.Aslen Kırşehirliyim.Lisans Eğitimimi Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesine tamamladım.Şuan Ankara da Gelir İdaresi Başkanlığında çalışmaktayım.
İletişim: hukuk-sal@hotmail.com
Avukatınız varsa sorularını avukatınıza sormanız halinde daha kesin bilgi alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Katkı Payı Alacağı ve Katılma Alacağı

8. Hukuk Dairesi         2014/20399 E.  ,  2016/2153 K. "İçtihat Metni" MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi DAVA TÜRÜ : Katkı Payı Alacağı ve Katılma Alacağı ... ile ... aralarındaki katkı payı alacağı ve katılma alacağı davasının reddine dair ... 5. Aile Mahkemesi'nden verilen ... gün ve ... sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü: K A R A R Davacı ... vekili, evlilik birliği içerisinde edinilen dava dilekçesinde belirtmiş olduğu davalı adına kayıtlı iki adet taşınmaz ve kira gelirleri yönünden alacak ile müşterek çocukları adına yurtdışından ödenen bakım paralarının davalıdan tahsilini talep etmiştir. Davalı ... vekili, taşınmazlar yönünden davacının katkısının bulunmadığını, 2005 yılından beri bakım parası almadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur. Mahkemece, çocuk b akım parası için dava değeri belirtilmediği ve yatırılmış bir harç bulunmadığı, dava konusu t

BOŞANMA DAVASI NE ZAMAN KESİNLEŞİR

YORUM SINIRI DOLDUĞUNDAN ÖRNEK KARAR İSTEKLERİNİZİ VE SORULARINIZI FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENEREK VE PAYLAŞARAK MESAJ YOLU İLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ... ekarar Boşanma sonrasında (ilk derece mah karar verdikten sonra )aslında hukukken boşanmış sayılmazsınız.Boşanma kararınızın kesinleşmesi gerekir.Peki boşanma ne zaman kesinleşir?kararın taraflara tebliginden itibaren 15 gün içinde temyiz edilmezse karar kesinleşir.15 gün sonra sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan mahkeme boşanma kararını nüfus müdürlügüne bildirerek böylece nüfusa işlenmesi sağlanır.Bu işlem takribi 3 hafta sürer.Boşanan kadın boşanma kararından(kesinleşme) itibaren 300 gün içinde yediden evlenemez.Fakat hamile olmadıgını ispatlar yada dogum gerçekleşirse süre kalkar. konu ile ilgili diger makaleler için tıklayınız. Makale içerik bilgileri:boşanma sonrası, boşanma sonrası evlilik, boşanma sonrası evlilik(iddet) süresi

Tedbir Nafakasının Miktarı

Tedbir Nafakasına Ne Kadar Hükmedileceğine Dair Yargıtay Kararı 3. Hukuk Dairesi         2015/18941 E.  ,  2016/2827 K. "İçtihat Metni" MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ Taraflar arasındaki yardım  nafakası  davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü: Y A R G I T A Y K A R A R I Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı tarafın sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, davacı S.. reşit olup, eğitim masrafları nedeniyle nafaka talebinde bulunmuş olup; mahiyeti itibariyle (TMK. nun 328\2 ve 364/1 mad.) istenilen nafaka yardım  nafakası  niteliğindedir. Mahkemece, yanılgılı nitelendirme sonucu " tedbir   nafakası " olarak hüküm oluşturul