Ana içeriğe atla

Boşanma Davasinda Velayet

Boşanmada Velayet:

Boşanma sonrası velayet hâkim tarafından re’sen düzenlenen hususlar arasındadır. Hâkim her hangi bir talebe gerek olmaksızın çocukların velayetinin kime ait olacağını düzenler. Medeni kanunun 182 inci maddesine göre hâkim ana babayı dinledikten sonra, velayet hakkını hangi tarafa bırakacağına karar verir. Hâkim dilerse, velayet hakkını ana babadan alıp, çocuğa bir vasi atayabilir. Çocuk vesayet altında ise, vasinin ve vesayet makamının düşüncesini alır.

Hâkimin çocuğun velayetini eşlerden birine bırakması durumunda hâkim, öncelikli olarak çocuğun menfaatini gözeterek, diğer eş ile çocuğun ilişkilerini de düzenleyecektir.

Çocuğu kendisine verilmeyen taraf gücü oranında çocuğa nafaka verecektir. Burada nafakanın miktarı yükümlü eşin maddi şartları dâhilinde tespit edilecek ve ilerde durumun şartlarında bir değişiklik olması halinde bu miktarın değiştirilmesi mümkün olacaktır.

Bu konuda terkle alakalı olarak belirtmemiz gerekir ki boşanmada kusurlu olan tarafın velayet hakkından mahrum bırakılması söz konusu değildir. Velayet verilirken hâkim; çocuğun yaşı, çevre, anne ve babanın meslekleri, kardeşlerin durumu, din ve mezhep gibi konuları göz önünde bulundurarak karar verecektir. Burada hâkimin elbette boşanmadaki kusuru hiç kale almaması söz konusu değildir ancak bu durum başlı başına velayetin anne veya babaya bırakılmasını gerektirmeyecektir. Zira boşanmada kusurlu tarafın çocuklarına iyi ebeveynlik yapamayacağını söylemek mümkün değildir.

Makale İçerik Bilgileri: Boşanma davası ve velayet , boşanmada çocuklar kime verilir.

Yorumlar

  1. ben 700 tl ye çalışıyom ama hakim 550 tl nafakaya hükmetti ve karşı tarafın ailece piskolojik roporları var çocuklara darp uyguladıklarına dair adli raporlar var yine hakim 5-6 yaşlarındaki çocuklarımı anneye verdi anne ve ailede yardımla geçinen ve maaşsız kişiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adım Mehmet 1986 Ankara doğumluyum.Aslen Kırşehirliyim.Lisans Eğitimimi Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesine tamamladım.Şuan Ankara da Gelir İdaresi Başkanlığında çalışmaktayım.
İletişim: hukuk-sal@hotmail.com
Avukatınız varsa sorularını avukatınıza sormanız halinde daha kesin bilgi alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?

YORUM SINIRI DOLDUĞUNDAN ÖRNEK KARAR İSTEKLERİNİZİ VE SORULARINIZI FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENEREK VE PAYLAŞARAK MESAJ YOLU İLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ... ekarar Çekişmeli boşanma davaları genel olarak 3YIL GİBİ SÜRSEDE.dava açıldıgı günden bu boşanma davası 2-4 yılda biter demek hukuken mümkün olmadıgı gibi mantıksızdır. Ayrıca dava temyiz aşamasındaysa yine genel olarak 1-1,5 yıl sürmektedir. Anlaşmalı boşanma durumundaysa taraflar başanmanın mali şartları, velayet konusunda anlaşmaları ve hakimin uygun bulması durumunda tek celsede sonuçlana bilmektedir. Boşanma davalarını uzatan temel sebepleri velayet, mal rajiminin tasfiyesi ve boşanma sebeplerinin ispat edilememesidir.Hatta bir çok dava dilekçesinde gösterilen hususlar boşanma sebebi teşkil etmediğinden yada olaylar boşanma sebebi teşkil etse bile ileri sürülebileceği zamanın kaçırılması sonucu redd edilmektedir. Konu ile ilgili diger makalelere yukarıdaki Aile Hukuku- Boşanma katagorisini takip ederek ulaşabilir...

medeni kanun madde 704-793

İKİNCİ BÖLÜM TAŞINMAZ MÜLKİYETİ BİRİNCİ AYIRIM TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KONUSU, KAZANILMASI VE KAYBI A. Taşınmaz mülkiyetinin konusu MADDE 704.- Taşınmaz mülkiyetinin konusu şunlardır: 1. Arazi, 2. Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, 3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler. B. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması I. Tescil MADDE 705.- Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır. II. Kazanma yolları 1. Hukukî işlem MADDE 706.- Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmiş bulunmalarına bağlıdır. Ölüme bağlı tasarruflar ve mal rejimi sözleşmeleri, kendilerine özgü şekillere tâbidir. 2. İşgal MADDE 707.- Tapu kütüğüne kayıtlı bir taşınmazın mü...

İCRA İFLAS KANUNU MADDE 50-100

II. YETKİ YETKİ VE İTİRAZLARI: Madde 50 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.) Para veya teminat borcu için takip hususunda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun yetkiye dair hükümleri kıyas yolu ile tatbik olunur. Şu kadar ki, takibe esas olan akdin yapıldığı icra dairesi de takibe salahiyetlidir. Yetki itirazı esas hakkındaki itirazla birlikte yapılır. icra mahkemesi *1* tarafından önce yetki meselesi tetkik ve kati surette karara raptolunur. İki icra mahkemesi *1* arasında yetki noktasından ihtilaf çıkarsa Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 25 inci maddesi hükmü tatbik olunur. III. TATİLLER VE TALİKLER TATİLLER: 1 - BÜTÜN BORÇLULAR HAKKINDA: Madde 51 - (Değişik madde: 18/02/1965 - 538/24 md.) Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (Gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Ancak, gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılat haczi mümkündür. Tatil günlerinde haciz ve tebliga...