Ana içeriğe atla

iş kanunu madde 8

İŞ SÖZLEŞMESİ, TÜRLERİ VE FESHİ

TANIM VE ŞEKİL

Madde 8 - İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir.

Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.

Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.

4857 İŞ KANUNU MADDE 8

Yorumlar

  1. 14.03.1963 doğumlu 20.03.1986 işe giriş tarihim.20.03.1986 tarihinden 01.01.1999 tarihine kadar mevsimlik işçi olarak çalıştım 1999-2009 yılları arasında kadrolu olarak devam ettim 14.10.2009 tarihinde kıdem tazminatımı alıp işten ayrıldım.20.03.1986-01.01.1999 tarihleri arasında mevsimlik işçi çalışırken maaş harici hiç bir sosyal ve sendikal ödeme yapılmıyordu. Sigorta pirimim 29 günden ödeniyordu.20.03.1986 01.01.1999 tarihleri arasında imzalanan sözleşme
    iş bu sözleşme bir taraftan kurumu diğer taftan muvakkat işçi arasında borçlar yasası ve iş yasasının 8.maddesinde belirtilen hükümler dairesince imzalanacaktır.

    işçiye sadece iş yasasındaki borçlar yasasında belirtilen sosyal haklardan yararlanacak ancak toplu iş sözleşmesinin ve iş yasasının 8.maddesinde belirtilen haklardan faydalanmayacak.
    söleşmenin ilgili maddeleri bunlardır.1996 yılı sözleşmesi
    Bu sözleşme aylık olarak tehditle imzalatılıyordu.Yani ya sözleşme imzalyacan yada işi bırakıp gidecektik.Tehditle imzalatılan bu sözleşmenin borçlar yasası ve iş yasasının 8. maddesine göre çalışyorduk fakat iş belirsiz süreli işe dönüşmüş durumda.Ayrıca kadrolu işçyle aramızda ücret farkı vardı ve kadrolu işçinin aldığı sosyal ve sendikal hakların hiçbirini alamıyorduk.
    ssk ya verdiğm eksik prim ödeme dilekçeme verilen cevapda zaman aşımı devresine girdiği müdürlüğümüzce yapılacak işlem bulunmamaktadır.deniyor.20.03.1986.01.01.1999 yılları arasındaki maaş farkı ve sosyal haklar davasıda zaman aşımı devresine giriyor.Ayrıca yargıtay kararlarındada zaman aşımı devresine girdiği belirtiliyor.
    20.03.1986 01.01.1999 yılına kadar eksik ödenen ssk primleri için hizmet tespit davası açabilirmiyim
    20.03.1986 01.01.1999 yılına kadararada geçmiş yılların maaş farkları ,sosyal haklar,sendikal haklar konusunda dava açsam zaman aşımı sorunu karşıma çıkarmı

    Bilgi verirseniz memnun olurum

    YanıtlaSil
  2. Hizmet Tespit davası 5yıllık hakdüşürücü süreye tabidir. bu süre

    a-Sigortalı, sigortasız hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde dava açmalıdır.

    b-Sigortalı ölmüşse, hak sahiplerinin 5 yıllık hak düşürücü süresi sigortalının ölüm tarihinden başlar.


    Ücret, alacagıda ise 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

    umarım yardımcı olmuşumdur

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adım Mehmet 1986 Ankara doğumluyum.Aslen Kırşehirliyim.Lisans Eğitimimi Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesine tamamladım.Şuan Ankara da Gelir İdaresi Başkanlığında çalışmaktayım.
İletişim: hukuk-sal@hotmail.com
Avukatınız varsa sorularını avukatınıza sormanız halinde daha kesin bilgi alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?

YORUM SINIRI DOLDUĞUNDAN ÖRNEK KARAR İSTEKLERİNİZİ VE SORULARINIZI FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENEREK VE PAYLAŞARAK MESAJ YOLU İLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ... ekarar Çekişmeli boşanma davaları genel olarak 3YIL GİBİ SÜRSEDE.dava açıldıgı günden bu boşanma davası 2-4 yılda biter demek hukuken mümkün olmadıgı gibi mantıksızdır. Ayrıca dava temyiz aşamasındaysa yine genel olarak 1-1,5 yıl sürmektedir. Anlaşmalı boşanma durumundaysa taraflar başanmanın mali şartları, velayet konusunda anlaşmaları ve hakimin uygun bulması durumunda tek celsede sonuçlana bilmektedir. Boşanma davalarını uzatan temel sebepleri velayet, mal rajiminin tasfiyesi ve boşanma sebeplerinin ispat edilememesidir.Hatta bir çok dava dilekçesinde gösterilen hususlar boşanma sebebi teşkil etmediğinden yada olaylar boşanma sebebi teşkil etse bile ileri sürülebileceği zamanın kaçırılması sonucu redd edilmektedir. Konu ile ilgili diger makalelere yukarıdaki Aile Hukuku- Boşanma katagorisini takip ederek ulaşabilir...

medeni kanun madde 704-793

İKİNCİ BÖLÜM TAŞINMAZ MÜLKİYETİ BİRİNCİ AYIRIM TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KONUSU, KAZANILMASI VE KAYBI A. Taşınmaz mülkiyetinin konusu MADDE 704.- Taşınmaz mülkiyetinin konusu şunlardır: 1. Arazi, 2. Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, 3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler. B. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması I. Tescil MADDE 705.- Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır. II. Kazanma yolları 1. Hukukî işlem MADDE 706.- Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmiş bulunmalarına bağlıdır. Ölüme bağlı tasarruflar ve mal rejimi sözleşmeleri, kendilerine özgü şekillere tâbidir. 2. İşgal MADDE 707.- Tapu kütüğüne kayıtlı bir taşınmazın mü...

İCRA İFLAS KANUNU MADDE 50-100

II. YETKİ YETKİ VE İTİRAZLARI: Madde 50 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.) Para veya teminat borcu için takip hususunda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun yetkiye dair hükümleri kıyas yolu ile tatbik olunur. Şu kadar ki, takibe esas olan akdin yapıldığı icra dairesi de takibe salahiyetlidir. Yetki itirazı esas hakkındaki itirazla birlikte yapılır. icra mahkemesi *1* tarafından önce yetki meselesi tetkik ve kati surette karara raptolunur. İki icra mahkemesi *1* arasında yetki noktasından ihtilaf çıkarsa Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 25 inci maddesi hükmü tatbik olunur. III. TATİLLER VE TALİKLER TATİLLER: 1 - BÜTÜN BORÇLULAR HAKKINDA: Madde 51 - (Değişik madde: 18/02/1965 - 538/24 md.) Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (Gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Ancak, gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılat haczi mümkündür. Tatil günlerinde haciz ve tebliga...