Ana içeriğe atla

ECRİ MİSİL TALEBİ

1. Hukuk Dairesi         2015/13122 E.  ,  2015/15324 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

Taraflar arasında görülen ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece davanın, kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı vekili ve katılma yoluyla davacılar vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ... raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

-KARAR-

Dava, ecrimisil isteğine ilişkindir.
Davacılar, 941 ada 164 parsel sayılı taşınmazdaki çok katlı otoparkın 5,6,7,8,9,10 ve 12 no'lu bağımsız bölümlerinde paydaş olduklarını, aynı zamanda inşaatın yüklenicisi olan davalı şirketin otoparkı tamamlayıp 2000 yılından itibaren işletmeye başladığını, elde ettiği kazançtan hissedarlara ödeme yapmadığını, davalı şirketin de paydaş olduğu otoparkın 01.05.2001 tarihinde davalı tarafa kiralandığını, daha sonra kira sözleşmesini fesheden davalının otoparkı aynen kullanmaya devam ettiğini ve yan kuruluşlarına kiraya vermek suretiyle gelir elde ettiğini, taşınmazla ilgili ortaklığın giderilmesi davasının devam ettiğini, daha önce de aynı şirket aleyhine açılan ecrimisil davalarının kabul edildiğini ileri sürerek 01.05.2006 tarihinden itibaren dava tarihi olan 19.04.2011 tarihine kadar geçen süre için ecrimisil istemişlerdir.
Davalı, Şişli Belediye Başkanlığı ile akdedilen 13.06.1996 tarihli kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca üstlendiği inşaatın otopark kısmını inşa ederek 01.05.2001-01.05.2006 tarihleri arasında kiracı sıfatıyla şirket tarafından çalıştırıldığını, kira akdinin sonuna gelindiğinde sözleşme uzatılmayarak diğer paydaşlara ait otopark katlarının boşaltıldığını, ancak tam mülkiyeti kendisine ait bulunan üç katın dava dışı şirkete kiraya verildiğini, kiracının davacılara ait yeri kullanmadığını, taleplerin fahiş olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, belirlenen ecrimisilden %30 belediye payı düşürülmek suretiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden; dava konusu 941 ada 164 parsele ilişkin olarak davalı müteahhit şirket ile dava dışı Şişli Belediyesi arasında 13.06.1996 tarihinde noterde gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapıldığı, sözleşme gereğince taşınmaza inşaa edilecek 13 katlı binanın 8,5 katının otopark olarak yapılacağının kararlaştırıldığı, yine sözleşmenin 13.maddesinin b bendinde; "inşaatın bitiminden sonra tüm otopark 5 yıl müddetle MÜTEAHHİT tarafından işletileceği" c bendi ile de; “ ARSA MALİKİ'ne ait otopark katları MÜTEAHHİT firma adına işletmeye verildiği tarihteki geçerli tarifeye göre full araç sayısı gelirinin %30 luk payı belediye'ye aylık olarak ödeneceği” hususunun karar altına alındığı, ancak ana taşınmaz üzerine sözleşmede belirtilen binanın sadece otopark kısmının yapıldığı ve kat irtifakının kurulduğu, davacıların 5,6,7,8,9,10 ve 12 numaralı bağımsız bölümlerde pay sahibi olup, davacılardan ... ...'ın 25.04.2011 tarihinde bağımsız bölümlerdeki tüm payını davalı şirkete satarak devrettiği, taraflar arasında taşınmazın 01.05.2001 – 01.05.2006 tarihleri arasındaki dönem için davalı şirket tarafından kiralanmak suretiyle tasarruf edileceği kira bedelinden de davacılara pay verileceği hususunda anlaşıldığı, ancak 01.05.2006 tarihi itibariyle kira bedelinin fahiş olduğu gerekçesi ile sözleşmenin sona erdirildiği, sözleşme sona erdiği halde davalı şirketin otoparkı kiraya vermek suretiyle tasarrufunu sürdürdüğü, kiracı şirketin ise otoparkın giriş ve çıkışına bariyer kurmak suretiyle davacılarının kullanımını engellediği anlaşılmaktadır.
Bu durumda ecrimisil davasının kabul edilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur. Davalı şirket vekilinin temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
Katılma yoluyla kararı temyiz eden davacı vekilinin temyiz itirazlarına gelince; mahkemece, Şişli Belediyesi ile davalı şirket arasında 13.06.1996 tarihinde yapılan sözleşmenin 13. maddesine dayanılarak belirlenen ecrimisilden %30 indirim yapılsa da bunun doğru olduğu söylenemez. Şöyle ki, sözleşmedeki bu madde inşaatın bitiminden sonraki 5 yıllık süre için geçerli olup, inşaat 01.05.2001 tarihinde işletilmeye başlandığına göre bu süre 01.05.2006 tarihinde bitmiştir. Sözleşmedeki bu maddenin daha sonraki dönemler için uygulanamayacağı açıktır.
Hâl böyle olunca, bilirkişilerce belirlenen ecrimisile hükmedilmesi gerekirken hükmü kalmayan sözleşme maddesi gözetilerek % 30 indirim yapılmak suretiyle ecrimisilin karar altında alınması doğru değildir.
Davacılar vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerindedir. Kabulü ile, hükmün açıklanan nedenlerden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK'un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 30.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?

YORUM SINIRI DOLDUĞUNDAN ÖRNEK KARAR İSTEKLERİNİZİ VE SORULARINIZI FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENEREK VE PAYLAŞARAK MESAJ YOLU İLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ... ekarar Çekişmeli boşanma davaları genel olarak 3YIL GİBİ SÜRSEDE.dava açıldıgı günden bu boşanma davası 2-4 yılda biter demek hukuken mümkün olmadıgı gibi mantıksızdır. Ayrıca dava temyiz aşamasındaysa yine genel olarak 1-1,5 yıl sürmektedir. Anlaşmalı boşanma durumundaysa taraflar başanmanın mali şartları, velayet konusunda anlaşmaları ve hakimin uygun bulması durumunda tek celsede sonuçlana bilmektedir. Boşanma davalarını uzatan temel sebepleri velayet, mal rajiminin tasfiyesi ve boşanma sebeplerinin ispat edilememesidir.Hatta bir çok dava dilekçesinde gösterilen hususlar boşanma sebebi teşkil etmediğinden yada olaylar boşanma sebebi teşkil etse bile ileri sürülebileceği zamanın kaçırılması sonucu redd edilmektedir. Konu ile ilgili diger makalelere yukarıdaki Aile Hukuku- Boşanma katagorisini takip ederek ulaşabilir...

medeni kanun madde 704-793

İKİNCİ BÖLÜM TAŞINMAZ MÜLKİYETİ BİRİNCİ AYIRIM TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KONUSU, KAZANILMASI VE KAYBI A. Taşınmaz mülkiyetinin konusu MADDE 704.- Taşınmaz mülkiyetinin konusu şunlardır: 1. Arazi, 2. Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, 3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler. B. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması I. Tescil MADDE 705.- Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır. II. Kazanma yolları 1. Hukukî işlem MADDE 706.- Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmiş bulunmalarına bağlıdır. Ölüme bağlı tasarruflar ve mal rejimi sözleşmeleri, kendilerine özgü şekillere tâbidir. 2. İşgal MADDE 707.- Tapu kütüğüne kayıtlı bir taşınmazın mü...

İCRA İFLAS KANUNU MADDE 50-100

II. YETKİ YETKİ VE İTİRAZLARI: Madde 50 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.) Para veya teminat borcu için takip hususunda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun yetkiye dair hükümleri kıyas yolu ile tatbik olunur. Şu kadar ki, takibe esas olan akdin yapıldığı icra dairesi de takibe salahiyetlidir. Yetki itirazı esas hakkındaki itirazla birlikte yapılır. icra mahkemesi *1* tarafından önce yetki meselesi tetkik ve kati surette karara raptolunur. İki icra mahkemesi *1* arasında yetki noktasından ihtilaf çıkarsa Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 25 inci maddesi hükmü tatbik olunur. III. TATİLLER VE TALİKLER TATİLLER: 1 - BÜTÜN BORÇLULAR HAKKINDA: Madde 51 - (Değişik madde: 18/02/1965 - 538/24 md.) Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (Gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Ancak, gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılat haczi mümkündür. Tatil günlerinde haciz ve tebliga...